Zapisane na później

Pobieranie listy

Mieć olej – nie tylko w głowie

Nasze babcie używały ich do leczenia wielu chorób. Dziś naturalnie tłoczone wracają do łask, lecząc najbardziej złożone schorzenia.

ks. Tomasz Lis

|

Gość Sandomierski 5/2021

dodane 04.02.2021 00:00

Wiele polskich powiedzeń związanych jest z olejem. Jedno dotyczy prawdy, która jak oliwa na wierzch wypływa, inne odnosi się do mądrości, która jest niczym olej w głowie, jest też to, które przestrzega przed dolewaniem oliwy do ognia. Opisana już na kartach Biblii oliwa miała właściwości lecznicze i zdrowotne. Najczęściej kojarzymy ją z tą wytłaczaną z oliwek, extra vergine, która wspaniale smakuje dodana do sałatek czy makaronów. Jednak w staropolskiej kuchni i apteczce naszych babć oliwa wytłaczana z lnu, konopii czy słonecznika zawsze stanowiła cenne antidotum na wiele schorzeń i była specyfikiem, który kojarzył się ze zdrowiem. Co zatem kryje się w sana oleum, czyli w zdrowym oleju?

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..