Nowy numer 13/2024 Archiwum

Piękny Jaś i pachnący tymianek

– Syrop z tymianku polecam na kaszel. Bardzo łatwo go przyrządzić, gdyż wystarczy zerwać świeże zioło, zalać go wrzątkiem z cukrem, przelać do butelki i zapasteryzować – radzi Małgorzata Kiliańska, producentka z Sokolnik.

Gmina Gorzyce do tej pory znana była głównie z uprawy fasoli Piękny Jaś, który to produkt posiada nawet unijny certyfikat „Chroniona Nazwa Pochodzenia” i jest już dobrze rozpoznawalny na Podkarpaciu i w województwie świętokrzyskim, gdzie fasola ta jest serwowana w restauracjach; robi się z niej nawet hamburgery. Dużo Pięknego Jasia sprzedaje się za granicę, zwłaszcza do Francji i Kanady. Ostatnio fasola posmakowała także mieszkańcom Brukseli. – Teraz chcielibyśmy rozszerzyć asortyment promowanych przez nas towarów o ziemniaki, marchew, pietruszkę czy tymianek. Dążymy też do tego, by nasi rolnicy sami sprzedawali swoje produkty wprost do sklepów czy restauracji, dostarczając produkt świeży i w dobrej cenie – powiedział Leszek Surdy, wójt gminy Gorzyce.

Dostępne jest 26% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy