Nowy numer 24/2018 Archiwum

Kuchnia lasowiacka

Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne, Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie i Lasowiacka Grupa Działania zapraszają na promocję nowej pozycji wydawniczej „KUCHNIA LASOWIACKA.

26 Września
SOK w Nowej Dębie, godz. 18:00
Organizator: NTSK i SOK

Udział zapowiedzieli:

Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne, Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie i Lasowiacka Grupa Działania zapraszają na promocję nowej pozycji wydawniczej „KUCHNIA LASOWIACKA”. Spotkanie promocyjne z pokazem kulinarnym odbędzie się w piątek, 26 września 2014 r. o godz. 18:00 w sali kameralnej SOK w Nowej Dębie.
Kuchnia lasowiacka stanowi wybór potraw lasowiackich, które można znaleźć w karczmach, zajazdach, restauracjach i kuchniach gospodyń z naszego regionu. Ziemia bojanowska, nowodębska, baranowska i majdańska słynęły z ludzi otwartych i gościnnych, dla których dewizą było powiedzenie: „Gość w dom, Bóg w dom”. Potrawy naszego regionu to proste i zdrowe dania przyrządzane od wieków w osadach Puszczy Sandomierskiej. Chłopskie jedzenie oparte było głównie na mące, kaszach, kapuście, rybach i warzywach. Mięso gościło na stołach rzadko, przy szczególnych okazjach, jak święta, wesela, chrzciny. Ze względu na powyższe walory, dziś znów powraca się do tradycyjnych receptur i regionalnych tradycji jako formy naszego dziedzictwa.
Podczas spotkania promocyjnego rozdane zostaną bezpłatne egzemplarze publikacji dla każdego uczestnika.

 

« 1 »
oceń artykuł

Zobacz także

Zapisane na później

Pobieranie listy

Rekalma