1m 15s

Przepis na dobrą pielęgniarkę

Światowy Dzień Chorego. – To przede wszystkim one mają najbliższy kontakt z pacjentem i to one poświęcają mu najwięcej czasu i uwagi – mówi Mateusz Wieczorek. – Często słyszymy opinie, że pielęgniarka to prawa ręka lekarza, bez której trudno byłoby mu sobie poradzić. Za to ona da sobie radę bez niego.

Andrzej Capiga, Marta Woynarowska

|

05.02.2015 00:00Gość Sandomierski 06/2015

dodane 05.02.2015 00:00
0

Aby być dobrą pielęgniarką, dobrym pielęgniarzem, z całą pewnością należy stale pogłębiać i uzupełniać swoją wiedzę i umiejętności – zauważa Mateusz Wieczorek, student I roku pielęgniarstwa w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. prof. Stanisława Tarnowskiego w Tarnobrzegu. – Trzeba być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami medycznymi. A poza tym nieodzowną cechą, którą należy w sobie wypracować, jest spokój i opanowanie, bo stres nie wnosi w tym zawodzie nic dobrego. – Dobra pielęgniarka musi przede wszystkim kochać ludzi – podkreśla Małgorzata Nowak, naczelna pielęgniarka w Szpitalu Specjalistycznym Ducha Świętego w Sandomierzu i jednocześnie pracownik dydaktyczny PWSZ w Tarnobrzegu.

Dostęp do pełnej treści już od 12,90 zł za miesiąc

Subskrybuj i ciesz się nieograniczonym dostępem do wszystkich treści

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń ten artykuł
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5