Złota misa pierogów

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 29/2023

publikacja 20.07.2023 00:00

Wydarzenie zgromadziło na placu im. J. Piłsudskiego w Stalowej Woli
przedstawicieli wielu unikatowych zawodów.

▲	Edward Kutera wytwarza przede wszystkim beczki. ▲ Edward Kutera wytwarza przede wszystkim beczki.
Andrzej Capiga /Foto Gość

Mam tu na myśli zarówno te, które już odeszły lub właśnie odchodzą w niepamięć, na przykład kowalstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, bibułkarstwo czy hafciarstwo, jak i te, zwłaszcza z branży spożywczej, które prężnie rozwijają się, wykorzystując ogromne zainteresowanie produktami naturalnymi, wytwarzanymi metodami tradycyjnymi. Lasowiacy byli ludem bardzo praktycznym i kreatywnym. Wytwarzali drobne narzędzia, naprawiali te zakupione na jarmarkach. W produkcji żywności byli właściwie samowystarczalni – powiedziała Roksana Bąk z Miejskiego Domu Kultury w Stalowej Woli, organizatora festiwalu.

Na placu wokół Miejskiego Domu Kultury zaprezentowało się około 50 rzemieślników. Swoje stoiska mieli na przykład kowale, garncarze czy bednarze. – Bednarstwo to jeden z najstarszych zawodów związanych z drewnem. Zajmuję się wytwarzaniem przede wszystkim beczek, ale także maselniczek, kadzi, bali czy wiader. Wykorzystuję do tego rozmaite gatunki drewna, zwłaszcza świerk, dąb, olchę, lipę oraz sosnę – powiedział Edward Kutera, bednarz z Trzebosi.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.