Stalowa Wola. Festiwal KGW "Polska od kuchni"

Andrzej Capiga Andrzej Capiga

publikacja 28.05.2023 16:53

Festiwal taki trwa na pl. J. Piłsudskiego w Stalowej Woli.

Stalowa Wola. Festiwal KGW "Polska od kuchni" Podczas festiwalu można posmakować lokalnych smakołyków. Andrzej Capiga /Foto Gość

W wydarzeniu zorganizowanym przez Krysiak Polska prezentuje się 35 wystawców z całego Podkarpacia, w tym większość to KGW. Uczestnicy festiwalu mogą skosztować podkarpackiego rosołu z kaczki z makaronem, kapusty z grzybami i wędzonką, ksioka - regionalnego wypieku z kaszy jaglanej czy weselnego korowaja.

Niektóre z KGW wyspecjalizowały się w pierogach. Gospodynie z Giedlarowej, oprócz pierogów ruskich czy z kapustą i grzybami, przywiozły także pierogi z pokrzywą! A panie z Judaszówki - pierogi... kudłate, bo w środku zawierają skórkę z ziemniaka. KGW z Wólki Sokołowskiej, Skołoszowa, Sędziszowa Małopolskiego czy Harasiuk z kolei zapraszają na degustację ciast i słodyczy (Borowiczanki z Harasiuk kuszą jadalnymi muchomorami).

W programie festiwalu są również pokazy i warsztaty kulinarne Kuby Steuermarka oraz Kasi Gubały, wybory Miss Wdzięku, relaks w sielskiej strefie wypoczynku, loterie z nagrodami i moc atrakcji dla najmłodszych.

O godz. 20 natomiast, podczas koncertu "Roztańczona Polska - letnia trasa TVP", zagra m.in. zespół Kombi.