Stalowa Wola. Dyniowe placuszki

Andrzej Capiga Andrzej Capiga

publikacja 06.10.2022 16:20

W hali owocowo-warzywnej "Zieleniak" w Stalowej Woli rozpoczęły się warsztaty kulinarne dla uczniów ze stalowowolskich szkół podstawowych.

Warszaty jako pierwsi zaczęli uczniowie z dwójki i trójki. Warszaty jako pierwsi zaczęli uczniowie z dwójki i trójki.
Andrzej Capiga /Foto Gość

Jako pierwsi zabawę w gotowanie rozpoczęli uczniowie z PSP nr 2 i PSP nr 3.

- Warsztaty dotyczą zdrowego odżywiania i korzystania z lokalnych produktów, głównie owoców i warzyw, które dostępne są między innymi w stalowowolskiej hali targowej. Zajęcia poprowadzą edukatorzy, blogerzy kulinarni z "Zabawy w gotowanie" - powiedziała Anna Litwin z Urzędu Miasta w Stalowej Woli.

Podczas pierwszych warsztatów dzieci ze szkół PSP nr 2 i 3 przygotowywały placuszki dyniowe i koktajl z sezonowych owoców, takich jak jabłka i gruszki.

Stalowa Wola. Dyniowe placuszki

- Chcemy pokazać dzieciakom, że warto się zdrowo odżywiać, sezonowo. Więc na warsztatach będziemy głównie korzystać z tych warzyw i owoców, które możemy dostać teraz albo na rynku, albo w swoim własnym ogródku - dodała prowadząca warsztaty Ewelina Szkutnik.

Warsztaty, których organizatorem jest prezydent Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny, będą się odbywać przez cały październik.