W blasku rozżarzonego koksu

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 27/2021

publikacja 08.07.2021 00:00

Największą atrakcją był plenerowy wypał w piecu węgierskim, którego dokonali dr hab. Stanisław Brach z Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i jego trzej studenci.

▲	Swoich sił spróbowała też Hania z Warszawy. ▲ Swoich sił spróbowała też Hania z Warszawy.
Andrzej Capiga /Foto Gość

Cechą charakterystyczną tego pieca jest to, że stanowi on jednorazową konstrukcję, ponieważ po przeprowadzeniu wypału rozbiera się go. Piec podpalany jest od góry, a cały proces trwa kilkanaście godzin. Żarzący się koks daje bardzo widowiskowe efekty, zwłaszcza po zmroku. Wysoka temperatura pozwala zaś na uzyskiwanie ciekawych efektów wypalania ceramiki – wyjaśnia Stanisław Brach. Trzydniowe warsztaty garncarskie, które odbyły się w pracowni Adama Żelazki w Łążku Garncarskim, poprowadziło czternastu garncarzy z różnych stron Polski, w tym dwóch miejscowych.

Dostępne jest 21% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.