Bojanów. Kobiety przyszłościowe

Andrzej Capiga Andrzej Capiga

publikacja 26.02.2021 21:06

Jest ich około 30, w porywie, jak mówią, 40. Potrafią gotować, piec, nakrywać do stołu i znają się na savoir-vivrze. Są pogodne i z optymizmem patrzą w przyszłość.

Przyszłościowe kobiety z Bojanowa. Przyszłościowe kobiety z Bojanowa.
Andrzej Capiga /Foto Gość

Przywdziewają od święta białe bluzki, czerwone spódnice w białe kropeczki oraz czerwone opaski na włosy. Zakładają też czerwone szpilki, but taki bowiem znajduje się w logo ich stowarzyszenia. O kim mówimy? O paniach z Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Kobiety Przyszłościowe” z Bojanowa. A szefuje im Władysława Korba.

Członkinie tego stowarzyszenia podsumowały właśnie projekt „Zasmakuj w tradycji”, który realizowały od stycznia tego roku. Na stole był między innymi domowej roboty smalec, chleb prosto z pieca, jaja nadziewane dwoma pastami, z tuńczykiem i pieczarkami, rewelacyjny bukiet z jajecznych tulipanów czy sałatka z tofu.

- Zasadniczym celem projektu jest zachowanie lokalnego dziedzictwa przez  wyposażenie organizacji pozarządowych, w tym KGW, w sprzęt umożliwiający prowadzenie działań promujących lokalną kulturę - wyjaśniła należąca do stowarzyszenia Agnieszka Kobylarz, na co dzień sekretarz w Urzędzie Gminy w Bojanowie.

W Bojanowie bowiem powrót do tradycji odbywa się na przykład przez gotowanie lokalnych potraw, sporządzanych na bazie starych receptur, najczęściej babci, ale przy wykorzystaniu nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.  W ramach otrzymanego grantu, 7 tys. 286 złotych, stowarzyszenie kupiło więc dwa podgrzewacze do potraw, dwa termosy do transportu żywności, chłodniczą witrynę i 10 stołów oraz zmodernizowało pomieszczenia służące do przygotowania potraw z lasowiackiej kuchni. Mają tutaj rozwijać kulinarne pasje osoby z grupy 50+. 

A gotowanie odbywa się pod czujnym okiem strażaków, gdyż kuchnia znajduje się w siedzibie Ochotniczej Straży Pożarnej w Bojanowie.


Więcej w papierowym wydaniu „Gościa Sandomierskiego” (nr 9 na 7 marca br.).