Sandomierska "Srebrna chochla"

ks. Tomasz Lis ks. Tomasz Lis

publikacja 23.09.2020 17:30

Na dziedzińcu Zamku Królewskiego po raz osiemnasty odbył się konkurs kulinarny "Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne".

Sandomierska "Srebrna chochla" Zdobywczynie głównej nagrody. Ks. Tomasz Lis /Foto Gość

Wzięli w nim udział przedstawiciele pięciu miast i gmin powiatu sandomierskiego. Do zmagań kulinarnych o „Srebrną chochlę” zgłosili się przedstawiciele Dwikóz, Koprzywnicy, Sandomierza, Samborca i Zawichostu.

– Przepiękne stoiska, na których królują słodkości, bo taka tematyka obowiązuje w tej edycji konkursu. Uważam, że taka impreza jest bardzo potrzebna. Zależy nam na promowaniu kuchni wiejskiej, lokalnej. Myślę, że dzięki temu konkursowi mobilizujemy do odgrzebywania dawnych przepisów i przysmaków, które gościły na stołach naszych dziadków – powiedziała Iwona Łukawska z działu etnograficznego w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu.

Jury konkursowe oceniało nie tylko walory smakowe ciast, ale również ich pochodzenie regionalne, technikę wykonania, dobór składników oraz formę prezentacji. „Srebrną Chochlę”, czyli główną nagrodę w konkursie, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Postronnej w gminie Koprzywnica za burocorza, czyli ciasto na bazie buraka cukrowego. – Cieszymy się bardzo. Myślę, ze nagroda zasłużona. Starałyśmy się, aby zająć to pierwsze miejsce. Potrawa była faktycznie starodawna. Myślę, że na dożynkach czy innych imprezach gminnych będzie gościł, a my się o to postaramy – powiedziała Maria Lachtara z Koła Gospodyń Wiejskich w Postronnej.