Stalowa Wola. Jagodzianki, syropki i herbatki

Andrzej Capiga Andrzej Capiga

publikacja 16.07.2020 15:03

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli przygotowuje wystawy poświęcone Puszczy Sandomierskiej. Przy okazji chce wydać "Leśny przepiśnik", zawierający kulinarne przepisy pokazujące jak zagospodarować owoce lasu.

Stalowa Wola, Muzeum Regionalne. Trwa akcja zbierania leśnych przepisów. Stalowa Wola, Muzeum Regionalne. Trwa akcja zbierania leśnych przepisów.
Muzeum Regionalne w Stalowej Woli

Muzeum zaprasza wszystkich, którzy chcą podzielić się swoimi przepisami kulinarnymi wykorzystującymi dary lasu. Będzie można zaprezentować swoją wiedzę i doświadczenie, a także tradycje domowe. Nasz region kojarzony jest do dzisiaj z pięknymi lasami, bogatym runem i dotąd wiele domowych potraw, wypieków, konfitur czy syropów opartych jest na leśnych sezonowych owocach. Każdy chętny będzie mógł podzielić się własnym przepisem na wykonanie pierogów z jagodami, jagodzianek, syropów, herbatek. A może w domowych przepiśnikach znajdziemy coś z dziczyzny? Warto opowiedzieć o sposobach marynowania, suszenia grzybów i czy nadal stosowane są te same sposoby przetwórstwa, jakie wykorzystywano dawniej - zachęca Marzena Kościółek - Tofil z Muzeum Regionalnego w Stalowej Woli.

Muzeum zachęca także do dzielenia się  zdjęciami potraw i wyrobów lub filmikami z ich przygotowywania.

Akcja „Zbieramy przepisy. Pyszna leśna kuchnia z Puszczy Sandomierskiej” potrwa do jesieni. Wybrane przepisy wraz z podpisem wykonawcy znajdą się w „Leśnym przepiśniku” . Ich autorzy natomiast otrzymają wejściówkę na wystawy poświęcone Puszczy Sandomierskiej.

Przepisy i zdjęcia/filmiki należy przesyłać pocztą tradycyjną na adres Muzeum Regionalne w Stalowej Woli, ul. Sandomierska 1, 37-450 Stalowa Wola z dopiskiem Leśny przepiśnik lub na e-mail: eskromak@muzeum.stalowawola.pl.