Tarnobrzeg. Będzie jeszcze szczodrzej

Marta Woynarowska Marta Woynarowska

publikacja 31.12.2019 14:13

Stowarzyszenie Dolina Smaku postanowiło upiec na Trzech Króli trzy tysiące szczodraków.

Tarnobrzeg. Będzie jeszcze szczodrzej Szczodraki rozchodzą się zawsze jak ciepłe bułeczki. Marta Woynarowska /Foto Gość

Po raz siódmy tarnobrzeskiemu Orszakowi Trzech Króli będzie towarzyszyć akcja charytatywna, której głównym organizatorem jest miejscowe Stowarzyszenie Dolina Smaku.

- Przed nami nowy rok, zatem nowe plany, nowe wyzwania i jednym z nich, jaki sobie postawiliśmy, jest upieczenie na uroczystość Objawienia Pańskiego trzech tysięcy szczodraków. Dlaczego aż tyle? Ponieważ chcemy naszą akcję poszerzyć i swoją pomocą objąć obok dwóch niepełnosprawnych braci Piotra i Karola także inną dwójkę rodzeństwa potrzebującego wsparcia na leczenie i rehabilitację - wyjaśnia Monika Zając, prezes Doliny Smaku.

Pomysł na połączenie Orszaku Trzech Króli z akcją charytatywna zrodził się spontanicznie przed siedmioma laty, podczas spotkania osób zaangażowanych w organizację tarnobrzeskich obchodów uroczystości Objawienia Pańskiego. Postanowiono wówczas nawiązać do dawnej, zarzuconej już tradycji pieczenia na 6 stycznia bułeczek zwanych szczodrakami. Aleksander Brückner, historyk literatury i kultury polskiej, pisał, iż wieczór przed świętem Trzech Króli zwany był „szczodrym”, obdarowywano bowiem wówczas „kolędników, czeladników, dziatwę szczodrakami pieczonymi na ten wieczór lub innymi upominkami. Śpiewano i pieśni szczodrówki”.

Dolina Smaku postanowiła wskrzesić ów zapomniany zwyczaj i uczynić zeń akcję charytatywną.

- Powszechnie wiadomo, że dobro powraca. I my w to głęboko wierzymy, mamy bowiem niezbite dowody, chociażby w szczodrości ludzi, którzy co roku wspierają nas produktami potrzebnymi do zrobienia bułeczek - podkreśla M. Zając.

Tym razem owych produktów będzie potrzeba nieco więcej, bo ok. 200 kilogramów mąki. Ponadto „dolinowi” piekarze będą potrzebowali: masło, margarynę, cukier, drożdże, mleko, mak, kakao, cynamon oraz przyprawy, m.in. kminek, zioła prowansalskie.

Osoby pragnące wesprzeć stowarzyszenie mogą jeszcze 2 i 3 stycznia od godziny 8 do 15 przynieść zakupione produkty do pokoju 105 w budynku przy ulicy Moniuszki 6B (budynek za Społeczną Akademią Nauk) lub w inne miejsce po uzgodnieniu z członkami Doliny Smaku. W razie wątpliwości można zadzwonić pod numer 509 829 096.