Niezastąpiony barszcz czerwony

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 51-52/2019

publikacja 19.12.2019 00:00

– Nie zawsze na wigilię podajemy 12 potraw, chociaż jeżeli wliczymy w to śledzie i ciasta, może będzie ich nawet więcej. Z ciast najbardziej popularne są nadal sernik i makowiec. Do picia zaś – kompot z suszu. Zdecydowana większość gospodyń w naszej miejscowości sama przygotowuje te dania – podkreśla Jolanta Zielińska, prezes Stowarzyszenia „Dla Wrzaw”.

Jolanta Zielińska zachęcała do spróbowania pierogów z kapustą i grochem. Jolanta Zielińska zachęcała do spróbowania pierogów z kapustą i grochem.
Andrzej Capiga /Foto Gość

Gospodynie z Wrzaw zaprezentowały swoje wyroby podczas kiermaszu świątecznego, który odbył się w remizie OSP w Gorzycach. Ich stoisko było wyjątkowo okazałe, a stół uginał się od świątecznych dań, wśród których dominował oczywiście wigilijny czerwony barszcz.

Dostępne jest 15% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.