Grzybowe smaki

ks. Tomasz Lis ks. Tomasz Lis

publikacja 15.09.2019 22:55

W 17. edycja konkursu "Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne". Wygrały kluseczki z kurkami przygotowane przez panie ze Stowarzyszenia "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi".

Grzybowe smaki Wygrały kluseczki z kurkami przygotowane przez panie ze Stowarzyszenia „Gorzyczany z Sercem dla Ludzi”. Ks. Tomasz Lis /Foto Gość

Konkurs kulinarny odbył się w Zamku Królewskim w Sandomierzu. Wzięli w nim udział przedstawiciele ośmiu gmin powiatu sandomierskiego. Gospodynie zaprezentowały przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością oryginalne dania z grzybami.

- Reprezentacje gmin miały za zadanie dotrzeć do najstarszych przepisów z wykorzystaniem grzybów, przygotować potrawę i zaprezentować ją na naszym konkursie - powiedziała Iwona Łukawska, etnograf w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu. Dodała, że celem konkursu jest podtrzymywanie dawnych tradycji kulinarnych. Zgłoszone do konkursu potrawy oceniało kilkuosobowe jury.

- Ideą tego konkursu jest to, że każda z delegacji zgłasza tylko jeden produkt do konkursu kulinarnego, co nie znaczy, że tylko z tym produktem do nas przyjeżdża. Stoły i stoiska gminne są przepięknie udekorowane, a stoły uginają się od przeróżnych smakołyków - podkreślała pani Iwona. Panie ze Stowarzyszenia "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi" z gminy Samborzec przyjechały na konkurs z potrawą "Przysmak leśny", czyli darami lasu. - To kilka rodzajów grzybów, zebranych przez nasze panie - powiedziała Grażyna Kolasińska, prezes stowarzyszenia.

- To kurki w sosie z kluseczkami kładzionymi. To szybkie i tradycyjne danie. Ale na naszym stole są także inne potrawy. Jest swojski chleb, smalec grzybowy, różnego rodzaju ciasta, a nawet nalewka.

Również na innych stoiskach można było posmakować bardzo oryginalnych potraw, których przepisy bazowały na dawnych lokalnych przepisach i zawierały grzyby. Zwycięzca XVII Edycji Konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” - Stowarzyszenie "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi" zostało uhonorowane główną nagrodą - Srebrną Chochlą, sfinansowaną przez burmistrza Miasta Sandomierza. Spotkaniu towarzyszyła degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin.

Stowarzyszenie „Gorzyczany z Sercem dla Ludzi”. KGW w Gierlachowie. KGW w Czyżowie Szlacheckim. Marta Kiliańska, Dom Kultury w Koprzywnicy

W zbiorach działu etnograficznego muzeum jest już bardzo dużo przepisów zgromadzonych z poprzednich 16 konkursów. W planach jest wydanie publikacji z tymi przepisami.