Święto kaszy

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 34/2019

publikacja 22.08.2019 00:00

Pięciu śmiałków przystąpiło do turnieju kaszowych mocarzy. Podczas festynu kuszono też regionalnymi wyrobami, przygotowanymi na bazie tego surowca.

Królowa Żurawina i król Gryczak oficjalnie otworzyli janowskie uroczystości. Królowa Żurawina i król Gryczak oficjalnie otworzyli janowskie uroczystości.
Andrzej Capiga /Foto Gość

Gryczaki to dwudniowe święto kaszy i liczne degustacje potraw, w tym przede wszystkim gryczaków, jaglaków, pierogów z kaszą, babeczek, serów podsuszanych, smalcu, miodów, karpia z kopciuchy oraz nalewek z żurawinówką na czele. Odbywają się wtedy też liczne konkursy, na przykład ubijania masła na chrzanowym liściu czy na najładniejszą posesję i zagrodę, aby wymienić tylko te najbardziej popularne.

Dostępne jest 14% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.