Wszystko w smaku pomidora

ks. Tomasz Lis ks. Tomasz Lis

publikacja 07.07.2019 23:56

24. edycja Wojewódzkiego Święta Pomidora odbyła w Dwikozach.

Wszystko w smaku pomidora Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały kulinarne specjały. Ks. Tomasz Lis /Foto Gość

Doroczne święto stało się okazją dla rolników do wymiany doświadczeń na temat uprawy warzyw i owoców oraz zaprezentowania pomidorów, jako kulinarnych specjałów. Nie zabrakło występów zespołów artystycznych i prezentacji lokalnych stowarzyszeń.

Święto Pomidora rozpoczęła Msza św. w kościele parafialnym w Dwikozach podczas której ogrodnicy dziękowali Bogu za pierwsze zbiory i prosili o dalsze błogosławieństwo podczas pracy na roli. Następnie zebrani, prowadzeni przez orkiestrę i poczty sztandarowe, przeszli w korowodzie na stadion, gdzie odbyła się oficjalna i artystyczna część imprezy.

Wśród gości pomidorowego święta byli parlamentarzyści, samorządowcy oraz władze okolicznych gmin.

- Święto obchodzimy, aby wynagrodzić naszym rolnikom i producentom ich bardzo ciężką pracę. To święto jest jedną z największych cyklicznych uroczystości w naszej gminie, która odbywa się zawsze w pierwszą niedzielę lipca. Wojewódzkie Święto Pomidora to doskonała forma promocji naszego regionu i producentów - mówił Marek Łukaszek, wójt Gminy Dwikozy. Odnosząc się do uprawy pomidora podkreślił, że coraz więcej ogrodników zmienia profil swoich gospodarstw.

- Uprawa i produkcja pomidora jest jeszcze wiodąca w naszej gminie, jednak nie jest to główne źródło dochodu w wielu gospodarstwach tak jak to było 15 lat temu. Obecnie rolnicy w naszej gminie stawiają coraz częściej na sadownictwo a jeśli chodzi o uprawę warzyw to uprawiany jest kalafior, kapusta. Powstało także wiele gospodarstw specjalizujących się w uprawie kwiatów ozdobnych czy zakładane są winnice - dodał. Wójt przypomniał także, że w poprzednich latach, produkcja odbywała się w innych warunkach i przynosiła duże dochody producentom. Na terenie gminy produkowano pomidory na wielką skalę, o czym świadczy fakt, że przez kilka lat gmina Dwikozy była na pierwszym miejscu w Polsce w produkcji pomidora pod osłonami. - Jednak warunki rynku wymogły zmiany profilowe. Przez coraz mniejszą opłacalność oraz długi okres produkcji pomidorów jest ona coraz mniej popularna - powiedział Marek Łukaszek.

Część oficjalną rozpoczęła dekoracja i wręczanie nagród dla zwycięzców gminnego etapu XXI edycji konkursu "Piękna i bezpieczna zagroda”.

Pomidorowe rarytasy przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich.

- Na dzisiejszą imprezę przygotowałyśmy degustację dań powiązanych z pomidorem: koreczki serowo-pomidorowe, pierożki z kaszą gryczaną, serem i suszonymi pomidorami, paszteciki z suszonymi pomidorami i białym serem, torttelinki, pomidory marynowane oraz inne dania i produkty kuchni polskiej. Naszym kulinarnym hitem jest placek pomidorowy i gaspachio. Oczywiście nie zdradzimy przepisu na smakowite ciasto pomidorowe, zaś przepis na gaspachio wzorowałyśmy na specjale kuchni hiszpańskiej – mówiła Matuszczak Wioletta, przewodnicząca Koła Gospodyń wiejskich Nowy Kamień.

- Na dzisiejsze święto przygotowałyśmy oryginalne potrawy, których receptura pochodzi z naszych własnych inwencji. Każdy może spróbować rolady z kurczaka i suszonych pomidorów, babeczki na słono z pastą pomidorową, pierogi z farszem serowo-pomidorowym, fasolkę w sosie pomidorowo-bolońskim. Naszym specjałem sa pierogi z farszem serowo-pomidorowym. O wyjątkowym smaku tej potrawy decyduje odpowiednie przygotowanie farszu, czyli nadzienia pierogów. Odpowiednio dobrany ser, plus ziemniaki gotowane i suszone pomidory w smakowitym bukiecie ziół sprawiają, że ich smak zaskakuje degustatorów – mówiła Ilona Bujak, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Mściwie.

Plantatorzy mogli także uzyskać fachowe porady z zakresu uprawy i ochrony warzyw. Organizatorzy wydarzenia przypominali, że coroczne święto jest okazją do wymiany doświadczeń w zakresie zastosowania nowych technologii, zakupu sprzętu do uprawy pomidorów czy środków ochrony roślin.