Szybko, pysznie, domowo

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 11/2019

publikacja 14.03.2019 00:00

Kobiety z Nowej Dęby wzięły byka za rogi i założyły społeczne przedsiębiorstwo. Jest nim cateringowa kuchnia, która ma ambicje żywić mieszkańców miasta i pracowników miejscowych zakładów i instytucji.

▲	Pyszności własnej  roboty. ▲ Pyszności własnej roboty.
Andrzej Capiga /Foto Gość

Od 1 stycznia 2017 roku Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. realizuje projekt „ROWES – szansą rozwoju sektora ekonomii społecznej w subregionie II”.

Na ten cel otrzymała prawie 26 mln złotych unijnego wsparcia z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014–2020. Projekt, który zakończy się w grudniu tego roku, obejmuje sześć obszarów Podkarpacia, w tym także powiat tarnobrzeski. – Jego celem jest utworzenie 247 miejsc pracy w przedsiębiorstwach społecznych. W projekcie mogą uczestniczyć różne podmioty, osoby prawne, a także fizyczne, zainteresowane prowadzeniem działalności w sektorze ekonomii społecznej – wyjaśniła Joanna Lewicka, animator projektu w powiecie tarnobrzeskim. Na udział zdecydowały się panie skupione w Stowarzyszeniu na rzecz Osiedla Poręby Dębskie, które utworzyły trzy miejsca pracy dla mieszkanek swojego osiedla. Zajęły się cateringiem domowych obiadów, zarówno dla indywidualnych klientów, jak i szkół oraz domu pomocy społecznej. – Jako stowarzyszenie działamy od 2015 roku. Skupiamy 11 pań i dwóch mężczyzn. Zaryzykowaliśmy i otrzymawszy prawie 150 tys. złotych dotacji od Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, otworzyliśmy kuchnię w szkole – „jedynce”. Odnowiliśmy pomieszczenia, zakupiliśmy niezbędny sprzęt, w tym kuchnię gazową, i utworzyliśmy trzy nowe miejsce pracy dla osób, które od dłuższego czasu były bez zajęcia – wyjaśniła Magdalena Grzesik, prezes stowarzyszenia. W kuchni, która nazywa się „Szybko, pysznie, domowo”, pracę znalazła Sylwia Kalandyk. – Bardzo się cieszę, ponieważ mam małe dziecko i nigdzie nie mogłam znaleźć zatrudnienia tylko na jedną zmianę. W kuchni zajmuję się przyjmowaniem zamówień i rozwożeniem potraw do odbiorców. Na razie tylko w Nowej Dębie – dodała pani Sylwia. Kuchnia wydaje obiadowe dania dnia oraz sałatki, pierogi, naleśniki i krokiety, które są w stałej ofercie.