Pasja pełna smaku

ks. Tomasz Lis

|

Gość Sandomierski 41/2018

publikacja 11.10.2018 00:00

Sięgająca średniowiecza tradycja uprawy winorośli staje się coraz bardziej popularna, a sandomierskie wina doceniane są już nie tyko w Polsce.

Magdalena Kapłan w winnicy Nobilis w Faliszowicach. Magdalena Kapłan w winnicy Nobilis w Faliszowicach.
ks. Tomasz Lis /Foto gość

Od kilkunastu lat na ziemi sandomierskiej odradzają się tradycje winiarskie. Najpierw kilku prekursorów stworzyło pierwsze winnice i zaczęło produkcję trunku na własne potrzeby. Po pierwszych sukcesach postanowili założyć Stowarzyszenie Winiarzy Sandomierskich, które ma nie tylko promować lokalny produkt, ale przede wszystkim wspierać działania administracyjne związane z uprawą winorośli i produkcją wina. Dzięki wspólnym wysiłkom powstał szlak winiarski łączący sandomierskie winnice oraz święto promujące szlachetny wyrób miejscowych winiarzy.

Dostępne jest 5% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.