Piękny Jaś

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 34/2017

publikacja 24.08.2017 00:00

Po raz 20., w ramach imprezy „W widłach Wisły i Sanu”, mieszkańcy Wrzaw promowali fasolę z unijnym certyfikatem.

◄	Tegoroczny hit – tort fasolowy. ◄ Tegoroczny hit – tort fasolowy.
Zdjęcia Andrzej Capiga /Foto Gość

Piękny Jaś to gatunek fasoli uprawiany tylko we Wrzawach w gminie Gorzyce. – O jego wyjątkowości świadczą smak i walory odżywcze, na uprawę natomiast duży wpływ mają doskonała gleba oraz specjalny mikroklimat panujący w obszarze wideł Wisły i Sanu – wyjaśnia Monika Zając z Urzędu Gminy w Gorzycach. Jaś ma także zdrowotne właściwości. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom, wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację, zwiększa pamięć i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Od 20 lat Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś”, którego prezesem jest Wacław Pyrkosz, organizuje imprezę mającą na celu jej promocję. – Stowarzyszenie skupia 26 producentów, 11 z nich posiada unijny certyfikat. Rocznie dostarczamy około 400 ton tej fasoli, głównie na rynki zagraniczne.

Dostępne jest 41% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.