Smaczny Jaś

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 21/2017

publikacja 25.05.2017 00:00

Za młodu, czyli późną wiosną, jest wysoki, wiotki i pięknie kwitnie. Pod koniec sierpnia zaś, gdy rozpoczyna się czas zbioru, smakosze zachwycają się jego walorami kuchennymi.

▲	Uprawa tych roślin nie zmieniła się od wieków. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie. ▲ Uprawa tych roślin nie zmieniła się od wieków. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie.
Zdjęcia Andrzej Capiga /Foto Gość

Trzeci fasolowy sezon, który właśnie otwarto we Wrzawach, będzie przebiegał pod hasłem „Piękny Jasiek dla turysty”. Stowarzyszenie Producentów Fasoli Wrzawskiej „Piękny Jaś” zaprezentowało żmudny proces uprawy fasoli i tajemnicę wielowiekowej tradycji mającej wpływ na niepowtarzalny smak i walory odżywcze wrzawskiej fasoli.

Zdrowy i smaczny

Ciasto z fasoli Kamila Pindycha, szefa kuchni „Dworu Dwikozy”, pasztet z fasoli, bakłażan, pieczona papryka i rukola serwowane przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza z restauracji „Patio cafe & lunch”, bezmięsne burgery, krem z fasoli – to tylko część menu, jakim restauratorzy chcą częstować gości w zbliżającym się sezonie turystycznym. – Ciasto z fasoli wprowadzone ponad rok temu do karty naszej restauracji robi wśród gości prawdziwą furorę. Polecamy je również tym, którzy nie mogą spożywać glutenu, gdyż ciasto nie zawiera ani grama mąki – zachęca Kamil Pindych. Piękny Jaś ma także właściwości zdrowotne. Fasola zapobiega bowiem miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom, wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację, zwiększa pamięć i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Dostępne jest 43% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.