Słodka baba z Wrzaw

Andrzej Capiga Andrzej Capiga

publikacja 10.04.2017 10:23

Gospodynie z Gorzyc przygotowały najładniejszy wielkanocny stół.

Festiwal kulinarny Festiwal kulinarny
Panie z Gorzyc przy zwycięskim wielkanocnym stole
Andrzej Capiga /Foto Gość

III Festiwal Wielkanocnych Potraw w Gorzycach zgromadził w wiejskiej remizie OSP kilkudziesięciu uczestników, w tym przede wszystkim koła gospodyń wiejskich z Gorzyc, Sokolnik, Wrzaw, Trześni, Zalesia Gorzyckiego, Orlisk, Motycza Poduchownego i Furman i Grębowa. Walczono w kilku kategoriach.

Festiwal Kulinarny   Festiwal Kulinarny
Inne stoły też wyglądały apetycznie
Andrzej Capiga /Foto Gość
Jury, w którym zasiedli przedstawiciele poszczególnych miejscowości, jednogłośnie za najładniejszy wielkanocny stół uznało ten przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzycach. Publiczność z kolei najlepiej oceniła, przyznając kartki - jajeczka, stół przygotowany przez Radę Rodziców przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Trześni.

Festiwal kulinarny   Festiwal kulinarny
Jury miało naprawdę trudne zadanie
Andrzej Capiga /Foto Gość
W Konkursie Wielkanocnym szefowie kuchni oceniali smak potraw. Tutaj najwyższe noty otrzymały: pascha i pasztet wielowarstwowy przygotowane przez KGW w Gorzycach oraz pasztet z fasoli, domowe szynki i żurek przyrządzone przez Stowarzyszenie Razem dla Wrzaw. Mistrzowie kuchni docenili też jajka w czekoladzie i babę ziemniaczaną z KGW w Motyczu Poduchownym.

Festiwal Kulinarny   Festiwal Kulinarny
Zaprezentowano także wiele świątecznych ozdób
Andrzej Capiga /Foto Gość
Najsmaczniejszą babkę wielkanocną, w kategorii indywidualnej, upiekła Alicja Wydro z Wrzaw. Jako zespół natomiast najlepiej spisały się panie KGW w Orliskach.

Podczas festiwalu, który zorganizowali wójt gminy Gorzyce oraz Gminny Ośrodek Kultury, można było nie tylko skosztować przepysznych potraw wielkanocnych, ale też zakupić świąteczne dekoracje.