Ziemniaki od św. Tekli

ks. Tomasz Lis

|

Gość Sandomierski 41/2016

publikacja 06.10.2016 00:00

Upieczono ich ponad tonę, w trzech gigantycznych ogniskach. Było to także dziękczynienie za ziemniaczane plony.

▲	Każdy mógł spróbować pieczonego ziemniaka. ▲ Każdy mógł spróbować pieczonego ziemniaka.
ks. Tomasz Lis /Foto Gość

W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli – to hasło pikniku. To nie przypadek, że odbywa się właśnie tam. Z jednej strony okolica słynie z uprawy ziemniaka, z drugiej – pośrodku miejscowości stoi kaplica patronki, której wspomnienie wypada podczas ziemniaczanych wykopków. – Według miejscowej tradycji, w dzień św. Tekli, 23 września, rozpoczynano wykopki, czyli ziemniaczane zbiory. Wieczorem rozpalano ogniska, w których pieczono wykopane ziemniaki, aby pożywić się po ciężkiej pracy. My staramy się kultywować tę tradycję – tłumaczył ks. Paweł Mackiewicz, proboszcz parafii w Rakowie. – Inicjatorem wznowienia obchodów św. Tekli był ks. Henryk Krawczyk, który kilkanaście lat temu powrócił do okazałego świętowania odpustów w Dębnie. Teraz nasze święto rozrosło się na miarę imprezy powiatowej. Jest to także okazja do promocji naszej parafii i całej gminy – dodaje. Z roku na rok jesienny piknik gromadzi coraz więcej turystów i smakoszów pieczonego ziemniaka.

Dostępne jest 44% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.