Groch z kapustą

Andrzej Capiga Andrzej Capiga

publikacja 07.08.2016 20:14

VII Słomiański Jarmark Produktów Regionalnych w Słomianej.

Jarmark Słomiański Jarmark Słomiański
Gospodynie z Koziarni prezentują swoje produkty
Andrzej Capiga /Foto Gość

Zorganizowało go po raz kolejny Stowarzyszenie Kobiet Słomianej. W Domu Ludowym swoje regionalne potrawy zaprezentowały gospodynie z Koziarni, Jastkowic oraz Słomianej. Stoły uginały się pod smakowitym jedzeniem. Panie wykorzystały sezonowe owoce i przygotowały odpowiednie potrawy.

Stowarzyszenie Kobiet Słomianej działa już siedem lat. Swoje tradycje wywodzi z miejscowego KGW, które działa już prawie pół wieku. Co roku oprócz jarmarku stowarzyszenie organizuje także Śniadanie Wielkanocne. Obecnie skupia około 30  kobiet, głównie w średnim wieku i starsze.

- Naszym zasadniczym celem jest promowanie regionalnych produktów spożywczych. Mamy zarejestrowanych już kilka produktów, w tym między innymi kapustę z grochem, kwas z gąsek, pierogi z kaszy jaglanej, bułki jaglane i kiełbasę przysznicką. Nowością dziś jest rolada z jagody - wylicza pani Teresa Pchełka, zastępca przewodniczącej stowarzyszenia.

Jarmark Słomiański   Jarmark Słomiański
Panie ze Słomianej ze swoimi wypiekami
Andrzej Capiga /Foto Gość
Podczas jarmarku wystąpiła kapela „Pyszniczanie”. Były konkursy sprawnościowe, a na koniec ludowa zabawa.

Finansowo imprezę wspomógł pysznicki samorząd oraz GS „Samopomoc Chłopska” z Niska.