Smaki zakonnej kuchni

ks. Tomasz Lis

publikacja 08.06.2015 10:44

Dwa dni trwało święto klasztornych smakołyków, które odbyło się w pokamedulskiej pustelni w Rytwianach, gdzie na konkurs klasztornego jadła zgłosiło się dziesięć kuchennych ekip zakonnych.

Festiwal Smaków Zakonnych Festiwal Smaków Zakonnych
Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach
ks. Tomasz Lis /Foto Gość

Przysmaki swojej roboty zaprezentowały siostry zakonne ze Zgromadzenia Sióstr Służebniczek Bogurodzicy Dziewicy Niepokalanie Poczętej z Rudnika nad Sanem, Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi z Ostrowca Świętokrzyskiego, Zgromadzenia Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, Zgromadzenia Sióstr Służek Najświętszej Panny Niepokalanej z Sandomierza, Siostry Dominikanki Matki Bożej Różańcowej z Lublina, siostry Misjonarki, siostry Benedyktynki od wynagrodzenia Najświętszego Oblicza Pana Jezusa, ojcowie Trynitarze z Budzisk, ojcowie z zakonu szpitalnego św. Jana Bożego (bonifratrzy) oraz ojcowie dominikanie.

– Na nasz festiwal przybywają zgromadzenia nie tylko z Polski, ale także siostry pochodzące z Indii czy Włoch. Prezentując specjały ich rodzimy kuchni często zaskakują nas smakiem czy sposobem przygotowania potraw, jednak to wszystko wpisuje się w jedną idee pokazania wielkiego bogactwa tradycji zakonnych. Na tegorocznym spotkaniu prezentujemy także regionalne, zdrowe jedzenie oraz lokalne tradycje. Poprzez konkurs zakonnych specjałów chcemy uchylić, choć odrobinę zakonnych tajemnic, szczególnie tych kulinarnych. Ponadto wiele osób odwiedzają Pustelnię chce skosztować czegoś szczególnego, jakiegoś dania niespotykanego nigdzie indziej, poprzez takie spotkania i my nabieramy doświadczenia by serwować w naszym rytwiańskim refektarzu niezwykłe i oryginalne dania i potrawy – powiedział ks. Wiesław Kowalewski, dyrektor Pustelni. Odwiedzający Pustelnię mogli spróbować wyśmienitych ciast z tradycyjnego wypieku oraz zakonnych specjałów w tym: zupy Rumfordzkiej wg przepisu bł. E. Bojanowskiego, ciastek nazaretańskich, trynitarskiej potrawy wschodniej, ryżu z kurczakiem po indyjsku czy też pajdy zakonnego chleba pieczonego tradycyjną metodą. – Próbowaliśmy niemalże każdej potrawy. Zakonna kuchnia zaskakuje połączeniem smaków oraz gustownością podania – komentowała pani Krystyna ze  Staszowa. Jury festiwalu oceniało oryginalność potraw, ich smak oraz atrakcyjność zaprezentowania. Przewodniczącym jury konkursu był aktor Paweł Królikowski a w skład oceniających weszli przedstawiciele wojewódzkich władz samorządowych, znani aktorzy, oraz lokalni znawcy kuchni. Według degustatorów najsmaczniejsze potrawy zaprezentowały siostry ze Zgromadzenia Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu. Podczas klasztornego pikniku odbyła się wystawa i degustacja regionalnych produktów kulinarnych, wystąpił także zespół „Testimonium” oraz lokalni młodzi artyści.