Rarytasy lasowiackich gospodyń

Andrzej Capiga

publikacja 04.10.2014 10:01

W sali kameralnej Samorządowego Ośrodka Kultury w Nowej Dębie promowano "Kuchnię Lasowiacką".

Lasowiacka kuchnia Lasowiacka kuchnia
Promocja książki spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem
SOK w Nowej Dębie

Autorami książki są Jerzy Sudoł z Nowodębskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego i Krystian Rzemień, dyrektor Samorządowego Ośrodka Kultury. „Kuchnia” to wybór potraw lasowiackich, które można znaleźć w karczmach, zajazdach, restauracjach i kuchniach gospodyń regionu. Uczestnicy spotkania zobaczyli także pokaz kulinarny, prowadzony przez Urszulę Burlikowską z restauracji „Dębianka”, która przygotowała karpia z lokalnych hodowli na dwa sposoby - w sosie pieczarkowo-śmietanowym oraz w migdałach z miodem.

Publikacja współfinansowana jest z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, a realizowana przez Stowarzyszenie „Lasowiacka Grupa Działania”.

Więcej w papierowym wydaniu sandomierskiego GN (na 19 października).