„Serowe obłoczki” najlepsze

ks. Tomasz Lis

publikacja 24.09.2014 23:23

Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych był nabiał, podstawowy składnik wiejskich potraw. Przedstawiciele gmin rywalizowali o główną nagrodą „Srebrną Chochlę”.

Prezentacja nabiałowych przysmaków Prezentacja nabiałowych przysmaków
Sandomierski konkurs kulinarny
ks. Tomasz Lis /Foto Gość

Prezentacja przygotowanych przez gminy, koła gospodyń wiejskich i lokalne stowarzyszenia odbyła się w Sali Rycerskiej Zamku Królewskiego w Sandomierzu. O zaszczytny tytuł i srebrną chochlę walczyło pięć gmin z powiatu sandomierskiego. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu były potrawy przygotowane z nabiału. W ocenie potraw jury brało pod uwagę walory smakowe, sposób przyrządzania i prezentacji potrawy, a także kreatywność w estetyce stoiska. Na przygotowanych stoiskach każdy mógł spróbować pierogów z białym serem na słodko, pierogów ruskich, kluseczek z miętą. Prezentowano także tradycyjne białe sery, twarogi czy pasty serowe. Oprócz zgłoszonych dań konkursowych, uczestnicy mogli spróbować tradycyjnych domowych wypieków, owoców, warzyw, regionalnych nalewek i wielu innych smakowitości. Imprezę na ludową nutę oprawiały muzyczne zespoły ludowe. Za najlepszy przysmak nabiałowy jury uznało „Serowe obłoczki” z Gminy Obrazów. Nagrodę „Srebrną chochlę” zwycięzcą wręczył Jerzy Borowski, Burmistrz Sandomierza.