Królowały grzyby i dziczyzna

publikacja 19.05.2014 21:16

Kulinarna majówka odbyła w Wiejskim Domu Kultury w Bielińcu.

Kulinarna majówka Kulinarna majówka
Każdy mógł spróbować regionalnych potraw
Andrzej Capiga / GN

Zorganizowało ją Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec. Pieniądze zaś, 20 tys. zł, wysupłała  szwajcarska fundacja Swiss Contribution w ramach programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Podczas majówki przeprowadzono 3 konkursy kulinarne: na potrawę regionalną,  najlepszy bigos i trunek alkoholowy. Jury któremu przewodniczyła Dorota Jamrozy  za najlepszą potrawę regionalną uznało klopsiki z soczewicy przygotowane przez panie z KGW Koziarnia. Z bigosów najbardziej smakował ten przyrządzony przez gospodynie z Jeżowego, natomiast wśród trunków nie miała sobie równej nalewka z Sierakowa.

Majówce towarzyszyły liczne wystawy, w tym malarstwa Ewy Gutek z Ulanowa, Michała Potaczały z Niska, rękodzieła ludowego Bożeny Piędel z Bielińca, ptactwa domowego Mateusza Dąbka z Niska, Grzegorza Bandygi z Glinianki i Tomasza Brońskiego, kowalstwa Roberta Osipa z Nowej Sarzyny, rzeźby Jana Macieja Łyko z Rudnika nad Sanem, oraz garncarstwa Mieczysława Żelazko z Łążka Garncarskiego. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody w postaci sprzętu AGD, puchary i dyplomy. Swoje nagrody ufundowali także burmistrz Gminy i Miasta Ulanów oraz  Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec.