Świąteczne regionalne smaki

ks. Tomasz Lis

publikacja 15.04.2014 12:50

Sławni mistrzowie kuchni z kraju i regionu przyrządzali smakowite potrawy na bazie regionalnych produktów: sandomierskiego jabłka i szydłowskiej śliwki. Zaprezentowano miejscowe wyroby związane z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy.

Świąteczne wypieki Świąteczne wypieki
Państwo B. i J. Mączka prezentowali wielkanocne słodkości
ks. Tomasz Lis /GN

Organizatorem imprezy był Dwór Dwikozy. Jako wystawcy produktów regionalnych swoje specjały zaprezentowali: Piekarnia Jana Mączki, Stowarzyszenie Winiarzy Sandomierskich, producenci naturalnego soku jabłkowego oraz wielu regionalnych wytwórców.

- Głównym gościem "Popołudnia z kuchnią regionalną" jest Hanna Szymanderska, autorka książek kucharskich. Ponadto zaprosiliśmy mistrzów kuchni, aby zaprezentowali pyszne dania regionalne oparte na tutejszych produktach oraz miejscowych producentów, którzy wystawiają swoje produkty – wyjaśniał Piotr Tabor z restauracji Dwór Dwikozy.

- Prezentujemy nasze wypieki tradycyjne oraz te specjalne na okres świąteczny. Szczególnie polecamy słodkości świąteczne: ciasteczka, torty i cista wielkanocne. Takim produktem regionalnym jest rogal tatarski, czyli ciastko miodowe z bakaliami. Ponad to zapraszamy do konsumpcji tradycyjnych ciast świątecznych a tutaj mamy ich całe bogactwo: mazurek migdałowy: mazurek czekoladowo-bananowy oraz różnego rodzaju serniki – zachęcała Bogusława Mączka.

- Oferujemy wspaniałe regionalne wino wyprodukowane z winorośli dojrzewających w sandomierskich winnicach. Na święta szczególnie polecamy lekkie wino Lumini, wyraziste i odpowiednie do białych mięs, które często goszczą na świątecznym stole – oferował Marcin Płochocki.