Na LUZ-ie

ac

|

Gość Sandomierski 49/2013

publikacja 05.12.2013 00:00

Świńska kiełbasa, którą przyrządziła Danuta Dulapa z Pilchowa, zdobyła tytuł Zaleszańskiego Przysmaku 2013.

Uczestnicy projektu z dyplomami w ręku Uczestnicy projektu z dyplomami w ręku
Andrzej Capiga /GN

Kilkadziesiąt osób, w zdecydowanej większości pań, zjawiło się w Gminnym Ośrodku Kultury w Zaleszanach, gdzie podsumowano roczną działalność Ludowego Uniwersytetu Zaleszańskiego oraz realizowany przez cały rok projekt „Smacznie, zdrowo, kolorowo – Zaleszański Przysmak 2013”.

– Pieniądze na projekt pochodziły z programu „Działaj Lokalnie VIII” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, do którego dołożył się też samorząd gminy Zaleszany. Jego celem było znalezienie i wypromowanie produktu lokalnego oraz zainteresowanie mieszkańców gminy zdrowym stylem żywienia – wyjaśnił współzałożyciel LUZ-u Sebastian Nabrzeski. W trakcie trwania projektu odbyły się warsztaty (prowadziła je Małgorzata Maziarz) promujące zdrowy styl życia. Ich uczestnicy uczyli się też, jak nie marnować jedzenia i składników odżywczych. Zorganizowano również konkurs na zaleszański przysmak, który odbył się w Skowierzynie podczas Dni Gminy Zaleszany. Wzięło w nim udział 18 gospodyń, które przygotowały 24 dania. – Wspólna kulinarna pasja pozwoliła również na wydanie książki zawierającej, oprócz porad kulinarnych, 54 przepisy na smaczne, zdrowe oraz tradycyjne dania – dodał pan Sebastian. LUZ powołany został jesienią 2012 r. Pierwsze spotkanie dotyczyło przygotowania staropolskiej wigilii. Kolejne koncentrowały się przede wszystkim na sferze kulinarnej, chociaż były i spotkania o tematyce samorządowej. Główną ideą LUZ-u jest pożyteczne spędzanie czasu przez jego uczestników. Skupia on ponad 60 osób. Spotkanie zakończyły warsztaty, podczas których Elżbieta Myszka pokazywała, jak wykonywać ozdoby choinkowe szydełkiem. Każdy uczestnik dostał w prezencie książkę „Smacznie, zdrowo, kolorowo” z przepisami na takie właśnie jedzenie.