Szczawiowa à la Niesiołowski

ac

|

Gość Sandomierski 22/2013

publikacja 30.05.2013 00:15

Pierożki warzywne w sosie czosnkowym uznane zostały przez jury za najsmaczniejsze i najładniej podane.

 Kulasza – potrawa na gorąco z mąki, polana masłem, plus maślanka do popicia Kulasza – potrawa na gorąco z mąki, polana masłem, plus maślanka do popicia
Andrzej Capiga

Pierożki przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kurzyny. Tuż za pierożkami była kulasza – dzieło gospodyń z Bielińca oraz rolada drobiowa nadziewana grzybami z sosem czosnkowym, którą przygotowały panie z Sierakowa. Wyróżniono natomiast koła z Koziarni (za roladę serową), Krzeszowa (śliwki z orzechami zawijane boczkiem) i Kopek (gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym). Taki wynik to rezultat burzliwych obrad jury, któremu przewodniczyła Magdalena Hasiak. Nagrody zwycięzcom wręczali przewodniczący Rady Powiatu Niżańskiego Janusz Nawrocki oraz burmistrz Ulanowa Stanisław Garbacz. W kulinarnej majówce, którą zorganizowało Stowarzyszenie Przyjaciół Wsi Bieliniec, zaprezentowało się osiem kół gospodyń wiejskich: z Sierakowa, Kopek, Koziarni, Tarnogóry, Nowosielca, Kurzyny, Krzeszowa i Bielińca.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.