Smaczna Polska

Andrzej Capiga ks. Tomasz Lis

|

Gość Sandomierski 05/2013

publikacja 31.01.2013 00:00

Gastronomia. W Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli.Jeśli chcemy popróbować dań z kaszy jaglanej, to koniecznie we wsi Słomiana. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a karpia – w Zaklikowie

Stowarzyszenie Kobiet ze Słomianej aktywnie promuje lokalną żywność Stowarzyszenie Kobiet ze Słomianej aktywnie promuje lokalną żywność
Andrzej Capiga

Na liście miejsc, gdzie regionalna kuchnia zaczyna być zauważana i promowana, wkrótce znajdzie się także powiat stalowowolski, który będzie realizował projekt „Powiat stalowowolski od kuchni – popularyzacja lokalnych produktów kulinarnych gmin powiatu stalowowolskiego”. W jego ramach powstanie folder informacyjno-promocyjny z produktami, a 1 marca, podczas Powiatowego Dnia Animatora Kultury i Sportu, będzie można tychże produktów skosztować. „Szlak Świętokrzyskiego Dziedzictwa Kulinarnego” z kolei już promuje producentów zdrowej żywności i restauratorów pielęgnujących tradycyjne receptury.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.