Pyszny powiat

Andrzej Capiga

publikacja 24.01.2013 12:09

Kulinarny projekt realizuje stalowowolski powiat. Do współpracy włączyły się gminy Pysznica, Zaleszany, Zaklików i Radomyśl nad Sanem.

Dobre, bo nasze Dobre, bo nasze
Stanisław Smalisz ze Słomianej pokazuje, jak zrobić zaczyn na wiejski chleb
Andrzej Capiga/GN

Projekt nazywa się  „Powiat Stalowowolski od kuchni – popularyzacja lokalnych produktów kulinarnych gmin Powiatu Stalowowolskiego”. W jego ramach, za pieniądze z szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE (prawie 2,2 tys. franków szwajcarskich), powstanie folder informacyjno - promocyjny z 19 lokalnymi produktami.  Będzie je można pokosztować 1 marca podczas Powiatowego Dnia Animatora Kultury i Sportu. W urzędach gmin biorących udział w projekcie zawisną plakaty „Dobre, bo nasze…” ze zdjęciami produktów kulinarnych. – Dla powiatu realizacja projektu to także znakomite narzędzie promocji. Uruchomimy też specjalną zakładkę na stronie internetowej, gdzie mieszkańcy będą mogli nadsyłać swoje przepisy. W przyszłości może uda się wydać „powiatową książkę kucharską” – powiedział Tomasz Wosk, naczelnik kancelarii starosty w Starostwie Powiatowym w Stalowej Woli. Więcej w najbliższym papierowym wydaniu sandomierskiego „Gościa Niedzielnego”.