Kaszana fiesta

Andrzej Capiga

|

Gość Sandomierski 33/2012

publikacja 16.08.2012 00:00

Dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski gotował w Janowie Lubelskim dla kilku tysięcy smakoszy, którzy przybyli do sierpniowej kulinarnej stolicy Lubelszczyzny.

Agatka wygrała konkurs ubijania masła Agatka wygrała konkurs ubijania masła
Andrzej Capiga

W poprzednich latach kulinarnymi umiejętnościami popisywali się Bożena Dykiel, Grzegorz Russak, Maciej Kuroń, Karol Okrasa, Theofilos Vafidis i Ewa Wachowicz. – Popularyzujemy zdrową, tradycyjną kuchnię. W tym roku obok słynnych już jaglaków i gryczaków, w tym zwłaszcza pysznej kiełbasy wędzonej z kaszy gryczanej, polecam karpia z kopciuchy oraz białe i żółte sery zagrodowe. Wśród słodkości królują oczywiście miody, żurawinówka oraz nalewki, zwłaszcza te wytwarzane przez zespół „Jarzębina” z Kocudzy – zapewnił Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury, pomysłodawca i organizator imprezy. Bywalców „Gryczaków” czekały także i inne atrakcje. Największe zainteresowanie, jak zresztą co roku, wzbudzały wiejskie zagrody: janowska, łążkowska, momocka, bialska, rudzińska i godziszowska.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.