Zapisane na później

Pobieranie listy

Stalowa Wola. Jagodzianki, syropki i herbatki

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli przygotowuje wystawy poświęcone Puszczy Sandomierskiej. Przy okazji chce wydać "Leśny przepiśnik", zawierający kulinarne przepisy pokazujące jak zagospodarować owoce lasu.

Andrzej Capiga Andrzej Capiga

|

GOSC.PL

dodane 16.07.2020 15:03
0

Muzeum zaprasza wszystkich, którzy chcą podzielić się swoimi przepisami kulinarnymi wykorzystującymi dary lasu. Będzie można zaprezentować swoją wiedzę i doświadczenie, a także tradycje domowe. Nasz region kojarzony jest do dzisiaj z pięknymi lasami, bogatym runem i dotąd wiele domowych potraw, wypieków, konfitur czy syropów opartych jest na leśnych sezonowych owocach. Każdy chętny będzie mógł podzielić się własnym przepisem na wykonanie pierogów z jagodami, jagodzianek, syropów, herbatek. A może w domowych przepiśnikach znajdziemy coś z dziczyzny? Warto opowiedzieć o sposobach marynowania, suszenia grzybów i czy nadal stosowane są te same sposoby przetwórstwa, jakie wykorzystywano dawniej - zachęca Marzena Kościółek - Tofil z Muzeum Regionalnego w Stalowej Woli.

Muzeum zachęca także do dzielenia się  zdjęciami potraw i wyrobów lub filmikami z ich przygotowywania.

Akcja „Zbieramy przepisy. Pyszna leśna kuchnia z Puszczy Sandomierskiej” potrwa do jesieni. Wybrane przepisy wraz z podpisem wykonawcy znajdą się w „Leśnym przepiśniku” . Ich autorzy natomiast otrzymają wejściówkę na wystawy poświęcone Puszczy Sandomierskiej.

Przepisy i zdjęcia/filmiki należy przesyłać pocztą tradycyjną na adres Muzeum Regionalne w Stalowej Woli, ul. Sandomierska 1, 37-450 Stalowa Wola z dopiskiem Leśny przepiśnik lub na e-mail: eskromak@muzeum.stalowawola.pl.

1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..