• facebook
  • rss
  • Czas na dynię

    Czas na dynię
    5 Grudnia 11:00
    MKL w Kolbuszowej (skansen)
    Organizator: MKL w Kolbuszowej
    Pobieranie...

    Dynia będzie bohaterką ostatnich w tym roku warsztatów kulinarnych organizowanych przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Zapraszamy do skansenu 5 grudnia od g. 11.00.

    Dynia będzie bohaterką ostatnich w tym roku warsztatów kulinarnych organizowanych przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Zapraszamy do skansenu 5 grudnia od g. 11.00.

    Od maja do listopada organizowane były zajęcia kulinarne pn. „Grochem o kuchnię”. Spotkały się z dużym zainteresowaniem. Gotowały głównie panie, ale i panowie chętnie kucharzyli. W menu niezmiennie dominowały: zupa, drugie danie i deser. Najmilszą częścią było wspólne smakowanie potraw.

    Każdy taki warsztat zaczynał się od studiowania receptury. Prowadząca, Janina Olszowy opowiadała o tym, jak kiedyś przygotowywano posiłki i tłumaczyła, skąd pochodzą przepisy.

    Uczestnicy tak bardzo polubili sobotnie zajęcia, że mimo zakończonego w listopadzie cyklu „Grochem o kuchnię” poprosili o jeszcze jedne, których bohaterką będzie dynia.

    Zapraszamy zatem na ostatnie w tym roku warsztaty kulinarne. Oto menu: zupa dyniowa z mlekiem, zupa dyniowa z kolendrą, korzeniem lubczyku oraz curry, kurczak pod beszamelem z surówką z dyni na ostro, bułka drożdżowa z dynią oraz konfitura z dyni.

    Zajęcia prowadzone będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96, lub mailowo na adres: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl

     

    «« | « | 1 | » | »»
    oceń artykuł

    Zobacz także

    Reklama

    Zapisane na później

    Pobieranie listy

    Reklama

    przewiń w dół