Prosto i zdrowo

Marta Woynarowska

|

Gość Sandomierski 45/2016

publikacja 03.11.2016 00:00

Każdy region ma swoje specjalne, tradycyjne dania. Panie z Zespołu Ludowego „Cyganianki” postanowiły zdradzić sposób ich przygotowania.

Warsztaty kulinarne w nowodębskim  ośrodku. Warsztaty kulinarne w nowodębskim ośrodku.
Marta Woynarowska /Foto Gość

Podczas pierwszego spotkania w ramach „Kulinarnych poniedziałków”, organizowanego przez Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie, członkinie zespołu przygotowały beztłuszczowy smalec z grochu oraz, używając współczesnego określenia, kultową dla regionu lasowiackiego potrawę – kapustę z grochem i kaszą jaglaną. – Nasza potrawa znalazła się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa – mówiła Halina Ordon, kierująca Centrum Kultury Lasowiackiej w Cyganach.

Dostępne jest 29% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.