W Gorzycach, podczas święta gminy, próbowano ustanowić rekord Polski w gotowaniu zupy z fasoli wrzawskiej. I przy okazji zebrać pieniądze na defibrylator.
Po długim oczekiwaniu przyszedł czas na degustację
Piotr Duma
Fasola wrzawska jest produktem unijnym charakterystycznym dla gminy Gorzyce. – Wymyśliliśmy kilka punktów strategicznych, które konsekwentnie realizujemy w celu wypromowania tego produktu naszej gminy. Tym bardziej, że jest ona bardzo droga i trudno dostępna – mówiła Monika Zając z biura ds. promocji i rozwoju Urzędu Gminy Gorzyce. – Dzisiaj próbujemy ustanowić rekord Polski w gotowaniu zupy, wykorzystując tę fasolę. Zaprosiliśmy do wspólnego gotowania pod przewodnictwem Krzysztofa Jurka z Dolinysmaku.eu kucharzy z całego regionu. Są tu dzisiaj chyba wszyscy, którzy liczą się w tej dziedzinie. Ci, którzy o tradycję i smak potraw naprawdę dbają – opowiadała M. Zając. Intensywne prace ruszyły od wczesnych godzin przedpołudniowych.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.