Przez żołądek do serca

Piotr Duma

|

Gość Sandomierski 28/2015

publikacja 09.07.2015 00:00

W Gorzycach, podczas święta gminy, próbowano ustanowić rekord Polski w gotowaniu zupy z fasoli wrzawskiej. I przy okazji zebrać pieniądze na defibrylator.

 Po długim oczekiwaniu przyszedł czas na degustację Po długim oczekiwaniu przyszedł czas na degustację
Piotr Duma

Fasola wrzawska jest produktem unijnym charakterystycznym dla gminy Gorzyce. – Wymyśliliśmy kilka punktów strategicznych, które konsekwentnie realizujemy w celu wypromowania tego produktu naszej gminy. Tym bardziej, że jest ona bardzo droga i trudno dostępna – mówiła Monika Zając z biura ds. promocji i rozwoju Urzędu Gminy Gorzyce. – Dzisiaj próbujemy ustanowić rekord Polski w gotowaniu zupy, wykorzystując tę fasolę. Zaprosiliśmy do wspólnego gotowania pod przewodnictwem Krzysztofa Jurka z Dolinysmaku.eu kucharzy z całego regionu. Są tu dzisiaj chyba wszyscy, którzy liczą się w tej dziedzinie. Ci, którzy o tradycję i smak potraw naprawdę dbają – opowiadała M. Zając. Intensywne prace ruszyły od wczesnych godzin przedpołudniowych.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.