Gorzyczańskie smaki

ks. Tomasz Lis

publikacja 06.08.2014 17:10

Podczas wakacyjnego spotkania poświęcono odnowioną remizę strażacką, a miejscowe gospodynie zachwyciły wszystkich swoimi potrawami. Świętowanie okrasił występ zespołu folklorystycznego.

Występ zespołu ludowego Występ zespołu ludowego
Lokalne spotkanie kulinarne
Adrian Wołos

Była to już druga tego typu impreza, zorganizowana przez mieszkańców Gorzyczan. W strażackiej remizie, którą po odnowieniu poświęcił ks. Henryk Bogdanienko, rozpoczęto lokalne świętowanie. Alicja Wołos, sołtys Gorzyczan, chwaliła mieszkańców wioski za zaangażowanie w społeczne sprawy oraz umiejętność samoorganizacji, zaś Stanisława Walasek, miejscowa radna, wyraziła zadowolenie z tego, że budynek remizy, dzieło przodków, doczekał się gruntownego remontu i będzie mógł dalej służyć gorzyczanom.

Podczas imprezy odbyły się występy młodzieży z Gorzyczan oraz uczniów z Zespołu Szkół w Chobrzanach. Po raz kolejny wystąpili również gorzyczańscy artyści, którzy w ludowych strojach zaśpiewali specjalnie na tę okazję ułożone przyśpiewki. Największymi atrakcjami były jednak kulinaria, przygotowane przez miejscowe gospodynie. Wśród pysznych potraw, których mogli skosztować goście, znalazły się między innymi pierogi z różnymi nadzieniami, bigos, gołąbki, naleśniki, a także łazanki z kapustą i kiełbasa z grilla. Specjalnością wieczoru była pieczona dziczyzna. Spotkanie zakończyła wieczorna zabawa taneczna.

Inicjatorem spotkania było miejscowe Stowarzyszenie „Gorzyczany z sercem dla ludzi”, w którym aktywnie działa ponad 40 kobiet.