W blasku pereł

Andrzej Capiga

publikacja 28.02.2014 18:52

Gołąbki i kaczkę po bojanowsku przyrządzili uczniowie gastronomika pod okiem wytrawnych gospodyń z Bojanowa.

Kulinarne warsztaty Kulinarne warsztaty
Praca kucharza to ciężki kawałek chleba
Andrzej Capiga / GN

Warsztaty odbyły się w nowoczesnej, oddanej w ubiegłym roku, kuchni Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli. Zorganizowało je powiatowe starostwo w ramach projektu „Zasmakuj w Powiecie Stalowowolskim”. Uczniowie ze stalowowolskiego gastronomika wraz z przyszłymi kucharzami z Tarnobrzega poznawali tajniki kuchni regionalnej pod okiem członkiń Stowarzyszenia "Perły Łęgu" z gminy Bojanów.

- Były to już trzecie tego rodzaju warsztaty. Podczas dwóch poprzednich uczniowie przyrządzali regionalne potrawy z gminy Pysznica i Radomyśl nad Sanem - powiedział pomysłodawca projektu Tomasz Wosk ze stalowowolskiego starostwa. Robert Fila, starosta, podkreślił, iż takie warsztaty pozawalają zachować regionalną kuchnię dla potomnych, są też szansą na wyszkolenie dobrych kucharzy, którzy w przyszłości nie będą mieli kłopotów ze znalezieniem pracy w swoim zawodzie.